+31654907722

Steden Bezoek de mooiste steden van Italië

Fermo

Fermo is een stad in het zuidelijke deel van de Italiaanse regio Marche. De stad ligt strategisch op een heuvel op ongeveer 10 kilometer van de Adriatische kust. Fermo heeft een statig historisch centrum dat recentelijk helemaal gerestaureerd is. Het hart van de stad is het plein Piazza del Popolo.

Fermo vormt feitelijk een dubbelstad met het aan de kust gelegen Porto San Giorgio (15.862 inwoners). Fermo is zeker de moeite waard om te bezichtigen. Het heeft een zeer gezellig oud stadscentrum en is erg mooi. Fermo bereikt u vanaf Casa Enrique in 25 minuten.

[ Foto-album Fermo ]


Pescara

De hoofdstad Pescara is niet echt bezienswaardig. Aangezien de stad pas sinds 1927 bestaat kan er van een historisch centrum niet echt sprake zijn. Daarnaast is de stad ook nog eens gebombardeerd geweest gedurende de Tweede Wereldoorlog. In de stad zijn nog wel een aantal mooie panden in de Liberty-stijl te vinden.


San Benedetto del Tronto

San Benedetto del Tronto is een stad in de provincie Ascoli Piceno in de Italiaanse regio Marche. De badplaats is gelegen op enkele kilometers van de regionale grens van Marche en Abruzzen. Zeer belangrijk voor de plaatselijke economie is de visindustrie.

De stad, die vooral in de 20e eeuw flink is gegroeid, heeft een klein historisch centrum. Het belangrijkste monument van San Benedetto del Tronto is de 13de-eeuwse zeshoekige toren Torre del Gualtieri. Aan de haven staat de vismarkt (Mercato Ittico) die tot de grootste van Italië gerekend mag worden.

Er zijn diverse leuke winkelstraatjes en op dinsdag en vrijdag is er een gezellige en drukke markt. Tot de gemeente San Benedeto del Tronto behoort ook de moderne badplaats Porto d’Ascoli. Deze ligt op het punt waar de rivier de Tronto in de Adriatische Zee uitmondt.


Ascoli Piceno

Ascoli Piceno: Piazza del Popolo In 69 voor Christus veroverden de Romeinen de stad op de stam van de Piceni. De rechthoekige opzet van de oude Romeinse plaats is nog steeds zichtbaar. Het hart van het oude centrum wordt gevormd door de Piazza del Popolo, een ware openluchtsalon. Op dit plein waaraan de kerk van San Francesco ligt speelt zich het hele leven af.

De wekelijkse groenten- en fruitmarkt wordt hier gehouden. Op vrijdag en zaterdagavond kun je hier aansluiten in de passeggiata en proberen een plaats te bemachtigen op een van de omringende terrassen voordat de meute zich verspreid over de restaurantjes. De zondagochtend hebben de ‘jonge mensen’ plaats gemaakt voor hun ouders die na de kerkdienst de laatste nieuwtjes uitwisselen. Het plein is dan gevuld met een prettig geroezemoes. Later op de middag maken de ‘oudjes’ weer plaats voor de Tifosi die hier verzamelen om naar een wedstrijd van hun lokale club te gaan.

Als zij zich weer van het plein hebben verwijderd kun je weer plaats nemen op het in heel Ascoli beroemde terras van Meletti. Keurige in het wit en zwart gestoken obers bedienen jou van een espresso met eigen gemaakte chocolaatjes of een anijslikeur van het huis met olive ascolane; de met rundvlees gevulde en gefrituurde olijven. De specialiteit van de stad. Daarna kun je wat rondslenteren in de wijk die, met haar aaneenschakeling van kerken en Palazzi, afdaalt naar de Romaanse brug. U rijdt er ongeveer 45 minuten over via de snelweg of 1:30 uur via de schitterende binnenwegen.


Loreto

De beroemde dom van Loreto zie je al vanuit de verte liggen. Deze dom is de reden waarom jaarlijks vele pelgrims naar Loreto komen. Binnenin de dom bevindt zich namelijk volgens de overlevering het huis van Maria. De ‘Casa Santa’ maakt Loreto het Lourdes van Italië, een stad die altijd bruist van activiteiten rond het geloof. De vele nonnen rijden invaliden en zieken rond, rijen mensen wachten om te biechten of souveniers te laten zegenen en pelgrims leggen op hun knieën de laatste meters rond het heilige huis af. Natuurlijk trekt Loreto ook veel andere toeristen, waardoor het een levendige stad is met vele winkeltjes en terrasjes.


Rome

Binnen 3 uur met de trein sta je midden in de hoofdstad van Italië, met de auto zelfs iets sneller. De weg erheen is natuurlijk geen straf, je steekt van de ene kust naar de andere kust dwars door Italië. Ideaal voor een dagje of weekendje, Rome is het zeker waard. Je kan vanuit Casa Enrique ‘s ochtends op een goede tijd met de trein vertrekken en ‘s avonds om 20.15 in Rome de trein terug pakken, een volle dag Rome dus. Ook een goed idee is vliegen op Rome, daar een aantal dagen doorbrengen en dan de rest van de vakantie bijkomen in de schitterende natuur van de Marken!

Casa Enrique