+31654907722

Tips en Italiaanse gewoontes

Tips

 • Haal in Cupra, Ripatransone of Grottammare bij het verkeersbureau materiaal over de omgeving en vraag naar de lijsten van de sagra’s en de evenementen.Bezoek eens één van de vele middeleeuwse stadjes op nog geen tien minuten rijden, zoals Carassai, Ripatransone, Offida, Montalto, Aquaviva, Moresco of Monterubbiano.
 • Bekijk de plakkaten aan de muren goed. Hierop ziet u welke plaats er een Sagra viert. Dit zijn eetfeesten meestal in het teken van één soort gerecht. Het feest van de mossels, van de truffel of van wat dan ook. Rijd erheen en geniet met de mensen uit het dorp.
 • Neem zeker een dagdeel voor steden als Fermo en Ascoli Piceno.
 • (De routes binnendoor zijn een lust voor het oog.)
 • Er zijn in de zomermaanden veel middeleeuwse festijnen. Vergelijkbaar met de beroemde Palio in Siena vinden er in deze omgeving soortgelijke evenementen plaats. De Quintana de eerste zondag van augustus in Ascoli Piceno bijvoorbeeld, waar 1400 verkleedde inwoners meewerken aan een toernooi met 6 ruiters (van de 6 wijken).
 • Het huis staat midden in het wijngebied van de Rosso Piceno, een heerlijke rode wijn van de Sangiovesedruif. Bezoek een cantina en laat het u smaken.
 • De stranden van Grottammare en Cupra zijn super. Niet te druk, geen files, schoon water (blauwe vlag) en met zand. Beide plaatsjes hebben een Lungomare (boulevard) met veel evenementen.
 • San Benedetto ligt direct achter Grottammare, is een wat grotere plaats met uitstekende visrestaurants en inkoopmogelijkheden.
 • Heel veel dure schoenen komen uit De Marken. Bezoek de outlets van bijv. Tod’s of ga op vrijdagavond in de zomermaanden naar Monte Urano.
 • Operaliefhebbers kunnen in Macerata voor en gunstige prijs in het Sferisterio opera’s bewonderen, die in kwaliteit en ambiance niet onderdoen aan Verona. Ook Ripratransone organiseert regelmatig openlucht concerten.
 • De prachtige heuvels gaan over in het gebergte van de Sibillini en de Gran Sasso. Voor wandelaars een must.
 • De krijtrotsen met zijn prachtige strandjes van de Conero, dicht bij Ancona zijn een bezoek meer dan waard. Vergeet dan niet Sirolo met zijn prachtige uitzichten te bezoeken. (Numana ligt beneden en heeft een jachthaventje.)
 • In de Grotte di Frasassi kunt u één van de grootste grotten ter wereld bezoeken.

Italiaanse gewoontes

 • Casa Enrique is een ideale plek om te genieten van het Italiaanse leven. Lekker eten en allerlei locale producten en wijn proeven. Genieten van de mooie natuur en de gezellige stadjes. Uitrusten met een boekje onder de boom. Een dorpsfeest, een openluchtconcert of een opera meemaken. Zwemmen in de blauwe zee en mooie mensen kijken op volle boulevards. Hiervoor moet je natuurlijk wel weten hoe, waar en wanneer. Hier volgen enkele tips om geen ‘brutta figura’ te slaan en maximaal van ‘la dolce vita’ te genieten.
 • De winkels zijn ’s ochtends meestal open vanaf 8.00 uur tot 13.00 uur. Vanaf 16.30 zijn ze weer open tot 20.00 uur. Op maandagochtend en donderdagmiddag kunnen sommige winkels dicht zijn.
 • Tussen 13.00 uur en 16.00 uur zijn alle winkels dicht. Iedereen zit dan lekker te lunchen, thuis of in een restaurantje. Na de lunch volgt een rustpauze voor een dutje, een wandelingetje of lekker even een boekje lezen. Volg dus het goede voorbeeld en rust uit voor het middagprogramma.
 • Stadjes en barretjes zijn het drukste en gezelligste tussen 12.00 uur en 13.00 uur en 18.00 en 20.00 uur. Op deze tijden is iedereen buiten en geniet van een lekker ijsje of aperitiefje en van ieders mooie outfits…
 • Om de winkels niet dicht en de pleintjes niet leeg aan te treffen, doe je er dus verstandig aan op tijd op te staan en vroeg op pad te gaan. Om 13.00 uur is immers het meeste al weer dicht. Ook kan je natuurlijk rustig opstaan en de ochtend van de rust en het uitzicht genieten en een boekje lezen. Na een lekkere lunch kan je dan fit op pad voor een middag en avond cultuur. Je kan natuurlijk ook het voorbeeld van de Italianen volgen. Zij gaan vaak al voor acht uur op pad en ontbijten dan in een bar met een cappuccino en een brioche (een gezoete of gevulde croissant). Een goede tip om vroeg op pad te zijn en je zeer Italiaans te voelen!
 • Etenstijd is het pas vanaf 20.00 uur. De meeste restaurants zijn dan ook pas open. In het weekend zullen de meeste gasten zelfs pas om 21.00 of later binnenkomen. Reserveren is in Italië zeer gewenst, ook op een rustige dag. Maandag en dinsdag kunnen veel restaurantjes gesloten zijn.
 • Op zondagmiddag gaan de Italianen uitgebreid lunchen met de hele familie. De restaurants zijn dan heel vol en gezellig. Leuk om mee te maken!

Feestdagen in Italie

De hieronder vermelde zijn de belangrijkste feestdagen in Italië. U dient op deze dagen rekening te houden met gesloten winkels en/of volle restaurants.

1 jan. Capodanno Nieuwjaarsdag
6 jan. Epifania / Befana Driekoningen
maart/april Pasqua Eerste paasdag
maart/april Lunedì dell’Angelo / Pasquetta Tweede paasdag
25 april Giorno della Liberazione Bevrijdingsdag
1 mei Festa del Lavoro Dag van de Arbeid
2 juni Festa della Repubblica Dag van de Republiek
15 aug. Assunzione della Beata Vergine Maria / Ferragosto Maria Hemelvaart
1 nov. Ognissanti Allerheiligen
8 dec. Immacolata Concezione Onbevlekte ontvangenis
25 dec. Natale Eerste kerstdag
26 dec. Santo Stefano Tweede kerstdag
31 dec. San Silvestro Oudjaar
Casa Enrique